LÆRINGSLOKOMOTIVET

– intensivt læringsforløb i Skanderborg Ungdomsskole

Læringslokomotivet er et intensivt læringsforløb, som afvikles lokalt i et forpligtende fællesskab mellem ungdomsskolen og folkeskoler i kommunen. Det er en del af et nationalt udrulningsprojekt, som gennemføres i samarbejde mellem kommunale ungdomsskoler, Ungdomsskoleforeningen og Egmont Fonden.

Vi arbejder ud fra ungdomsskolens formålsparagraf:

Ungdomsskolen skal give unge mulighed for at uddybe deres kundskaber, give dem forståelse og dygtiggøre dem til samfundslivet og bidrage til at give deres tilværelse forøget indhold samt udvikle deres interesse for og evne til aktiv medvirken i et demokratisk samfund.

I projektperioden 2017-2019 vil mere end 20 ungdomsskoler tage part, og i alt vil 600 elever på landsplan deltage i intensive læringsforløb i regi af Læringslokomotivet.

Formål:

Vores formål er at styrke elevernes faglige niveau inden for dansk og matematik samt styrke elevernes personlige og sociale kompetencer. Målsætningen er, at elever, der har deltaget i forløbet, opnår karakteren 02 eller højere i dansk og matematik ved deres 9. klasses prøve og bliver vurderet uddannelsesparate, så de har mulighed for at blive optaget på en ungdomsuddannelse.

Målgruppe:

Elever der er kognitivt inden for normalområdet og går i 7. eller 8. klasse

Elever der er markant forsinkede i deres faglige standpunkt i dansk og matematik

Elever der har mistet troen på at se sig selv i et uddannelsesperspektiv, men som udviser en vilje til at forandre dette

Elever der har forudsætninger for at deltage i campforløbet og de tilhørende aktiviteter samt være en del af et forpligtende fællesskab.

Se eksempler på elevprofiler her.

Tilrettelæggelse:

I Skanderborg Ungdomsskole afvikles det intensive læringsforløb Miljøskiftet er en vigtig del af læringsforløbet. Projektet er et campforløb på 4 uger uden overnatning, som løber af staben fra d. 4. - 29. september 2017 i tidsrummet mandag-torsdag 8-19 og fredag 8-15. Læringslokomotivet afvikles på Ungdomsskolens lokaler på Finlandsvej 5 i Skanderborg, hvor vi med mange forskellige faciliteter kan tilbyde eleverne forskellige læringskanaler. Se forslag til dagsskema her

Campforløbet består af intensiv undervisning i dansk og matematik, samt udvikling af personlige og sociale kompetencer. Campforløbet er et intensivt forløb, så der vil være undervisning og aktiviteter hver dag fra morgen til aften, hvilket giver mulighed for fordybelse og koncentration. Det indebærer også, at eleverne ikke kan deltage i deres normale fritidsaktiviteter i løbet af ugen.

Visitationsproces:

Elever, der tilhører målgruppen, visiteres til forløbet af folkeskolen.

Klasselærer og elev udfylder et ansøgningsskema i fællesskab.

Sidste frist for ansøgning til Læringslokomotivet er 12. Maj 2017

Ungdomsskolen er tovholder i et lokalt visitationsudvalg, der udvælger 20 elever blandt ansøgerne, som vurderes at kunne profitere af tilbuddet.

Efterforløb:

Elever som deltager på det intensive læringsforløb vil fortsat være koblet til deres folkeskoleklasse via en makkerordning og med en kontaktlærer. Makkerordningen skal sikre, at eleven undervejs har kontakt med kammerater i klassen. Kontaktlæreren har efterfølgende samtaler med eleven, der skal medvirke til, at effekten af det intensive læringsforløb fastholdes gennem resten af skoleforløbet.

Yderligere information om projektet:

Læringslokomotivet er et selvstændigt projekt som er faciliteret af Ungdomsskoleforeningen, og som er etableret med støtte fra Egmont Fonden, der arbejder for et godt liv for børn og unge.

Projektet er præsenteret på skoleledermøde d. 7.3.2017 med denne præsentation: Præsentation af Læringslokomotivet 7.3.2017.pptx

Der afholdes informationsmøde om projektet d. 2. maj - se mere her.

For yderligere information se www.ungdomsskoleforeningen.dk eller kontakt lokal projektleder Morten Holm Rosborg.

E-mail: Morten.Holm.Rosborg@skanderborg.dk   Mobil: 28716287

Morten Holm Rosborg